To Try: De kaaihoeve

Een veld met miljoenen geurige en kleurige bloemetjes. Meer heeft een peuter van anderhalf niet nodig om een uurtje (of 2) zoet te zijn. Laat het nu net dat zijn wat we in overvloed troffen in natuureducatief centrum “de kaaihoeve”. Bij bloemetjes horen nu eenmaal altijd bijtjes, die door diezelfde anderhalfjarige steevast ‘mietjes’ worden genoemd. Voor je de verklaring voor dat woordje gaat zoeken bij die welbepaalde bloemetjes en bijtjes (ahum) geef ik even voor de zekerheid het verhaal mee. Mietje komt van mieRRRtje. Miertje zit in Ernestjes vocabularium sinds 3 weken. Toen toonde ik hem een miertje op ons terras. (Het miertje overleefde de taalescapade en Ernestjes mollige wijsvingertje helaas NIET). Sinds dat moment is alles wat klein is en beweegt een ‘mietje’ voor het kleine hummeltje. Ook dus de bijtjes, op de bloemetjes.

Dit miniscuul mierwezentje heeft nu wel even een grote hap genomen uit mijn blogpagina hier. Even enteren dus.

IMG_4976

Nieuw soort witte klaver.

 

IMG_4963

Dwars door het veld.

In de kaaihoeve kan je terecht met al je vragen over de natuur en zijn kriebelbeestjes. Je kan de diertjes tegenkomen tijdens een wandelfietstocht daar in de buurt en met je vragen langsgaan bij een van de gidsen. Heb je niet direct vragen, ook dan kan je bijleren. Over pakweg het verband tussen erosie en de structuur van de bodem. Misschien geen vraag die je op voorhand dacht tegen te komen, maar wel met een interessant antwoord.

Zo kwam Gust het antwoord te weten op een vraag die hij zich eigenlijk nooit eerder stelde. Nochtans is hij erg goed in vragen stellen, wie, wat, hoe, waarom, waar, hoelang. Je kent het wel. Misschien weet jij het antwoord wel op zijn vraag… “Wat eten wormen?” Het antwoord daarop had Gust nodig voor het in stand houden van zijn wormenhotel. Hoogstwaarschijnlijk zijn jullie allen erg natuurgezind en is het antwoord op de wormvraag een evidentie. Voor de zekerheid toch nog even vermelden: sla! En worteltjes. Mag van Florette.

Hierbij een foto van een wormenhotel, leuk om te maken met 4-jarigen!
How to: Je zorgt met verschillende kleuren aarde voor een gelaagde stuctuur in een hoge bokaal, laat er een paar wormen op los (samen met wat water en groensel) en je zal zien dat de aarde één grote warboel wordt. En voila, je hebt geleerd dat wormen goed zijn voor de bodem. Ze voorzien toegankelijkheid voor lucht én water!

3529

Naast het wormenverblijf bezochten we ook iets nattere oorden, waar Gust zich opperbest voelde. Zo kon hij met een schepnet zelfs enkele baarsjes opvissen.

IMG_5008

Baarsjes vissen.

Water en Gust, het gaat goed samen. Behalve als zijn benen moe zijn. Dan kan zelfs een modderig blotevoetenpad hem niet overtuigen. De kleine voetjes vonden wel hun weg…

IMG_4997

Heb je het niet zo voor grote open velde, dan kan je op het domein ook de beslotenheid opzoeken van een wilgentunnel. Ernest durfde enkel het midden en einde ontdekken. Stoere Gust durfde zelfs het middenstuk aan…

IMG_4939

Een hele leuke middag hadden we!

 

Provinciaal Natuureducatief Centrum De Kaaihoeve
Oude Scheldestraat 16 – 9630 Meilegem (Zwalm)

http://www.dekaaihoeve.be

2 gedachtes over “To Try: De kaaihoeve

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s